Wednesday, August 19, 2015

TENTANG roi business buah potong
Ianya adalah kuasa besar tentang MARGIN
~ adakah buah yang kita jual banyak terbuang kerana skill memotong
~ bagaimana membuat up selling dengan pembelian terlebih
~ bagaimana memindahkan kos bahan kita kepada pelanggan
~ lokasi
*Margin
Harga jambu air di pasaran bagi harga borong adalah rm7/kg paling mahal, lebih mahal dari itu tak payah beli.
Apabila memotong hanya 10%-20% sahaja terbuang dan selebihnya akan di jual.
Disini perlukan skill, pisau yg di gunakan, gred buah yang kita beli.
Harga jualan selepas di potong rm22/kg
Marginnya melebihi 100%
Harga untuk pelam pula rm6-7 /kg
Jika di musim buah banyak sekitar rm2-rm4 sahaja.
Bahagian yang terbuang adalah 30-40% selepas dipotong-potong.
Saya ambil contoh 2 jenis buah ini kerana ia melibatkan margin dan laku keras.
Bagaimana pula memindahkan kos bahan kepada pelanggan.
1. Serbuk asam mesti di timbang sekali semasa pembelian.
2. Pembelian menggunakan bekas adalah di galakkan, ianya menjadikan 'persepsi manusia untuk memenuhkan bekas tersebut semasa membeli buah'.
3. Semasa pembelian skill yang biasa di ajar adalah dengan bercakap :
Kat sini layan diri, boleh campur-campur.
Nak masuk plastik boleh, nak masuk bekas pun boleh...
Pada masa yg sama tgn kanan memegang bekas, tangan kiri memegang plastik. Bekas di hulur ke hadapan,
Menjadi lumrah, org melayu seperti saya akan ambil tangan kanan


0 comments:

Post a Comment